socmr
+3592/ 898 50 25 +359886 883 343 +359894 445 455 факс:02/898 50 32 ras.bulgaria@gmail.com
Продуктите на CretaVita - Зехтин EXTRA VIRGIN & Зехтин BIO - ще са при вас само с един клик.

Обратно към СТРАНИЦА рецепти 2

Приготвяне на Леща с червено вино:

Необходими Продукти
  • леща - 250 г
  • червено вино - 2 ч.ч.
  • бульон - 3 ч.ч. зеленчуков
  • зехтин - 4 с.л.
  • лук - 2 - 3 глави
  • целина - 1 глава
  • пащърнак - 1 корен
  • моркови - 2 бр.
  • дафинови листа - 1 бр.
  • черен пипер
  • сол

Накиснете лещата с червено вино и оставете на хладно за 12 часа (една нощ).
Отцедете лещата от виното (без да го изхвърляте) и я сложете да ври заедно с бульона. Към супата добавете и 1 -2 к.ч. от виното и дафинов лист.
В отделен съд запържете ситно нарязания лук до омекване. Изсипете при лещата и варете на умерен огън 60 минути. Добавете останалите зеленчуци, предварително нарязани на ситно и варете до пълното им омекване.
Сваляме супата от котлона и тогава подправяме със сол и черен пипер.

 

Приготвяне на Фрикадели с чесън:

Необходими Продукти
  • кайма - 700 г
  • яйца - 2 бр.
  • хляб - 2 филии
  • магданоз - 1 връзка
  • чесън - 6 скилидки
  • лук - 1 глава
  • брашно - 100 г
  • домати - 1 кг
  • зехтин - 150 г
  • бяло вино - 1 ч.ч.
  • захар - 1/2 ч.л.
  • оцет - 1 с.л.
  • черен пипер
  • кимион
  • сол
  • зехтин за пържене

Накиснете филиите хляб в хладка вода за няколко минути. Извадете ги и ги изстискайте. Замесете кайма за фрикаделите от смляното говеждо месо, яйцата, счукания чесън, накиснатия хляб, наситнения лук и магданоз, оцета, кимиона. Може да добавите сол и черен пипер на вкус. 
От готовата кайма се оформят фрикадели с големината на палец, които се оставят поне за 60 минути на хладно в хладилник.
Оваляйте фрикаделите в брашно и ги изпържете в силно сгорещен зехтин, след което ги оставете върху салфетка за да се отцедят от мазнината.
Загрейте 1/2 к.ч. зехтин. Запържете в нея 2 с.л. брашно. Когато се запържи до златисто добавете бялото вино и доматите - предварително обелени и настъргани. Сложете захарта и разбъркайте.
Варете соса на умерено силен огън, като непрекъснато разбърквате за да не изгори. Когато сосът се сгъсти пуснете вътре фрикаделите и варете поне 5 минути.

 

 

 

 

 

Приготвяне на Селска гръцка салата

Необходими Продукти

  • домати - 1 кг твърди
  • лук - 1 средно голяма кромид + 1 неголяма червен лук
  • чушки - 1 зелена
  • маслини - 80 г
  • краставици - 1 бр.
  • сирене - 100 г фета, можеи др. бяло сирене
  • риган
  • зехтин - 80 мл
  • оцет
  • сол

1. Нарежете доматите на парченца, краставиците - на вкъгчета и посолете нарязаните зеленчуци. 
2.Добавете нарязаните на тънки полумесеци или кръгчета лук и чушка. 
3.Поръсете щедро риган, по желание малко магданоз, добавете нарязаното на големи кубчета сирене, полейте със зехтина в чиниите и добавете оцет на вкус. 
4. По желание също може да сложите във всяка чиния по няколко малки мариновани чушлета от буркан.

 

Приготвяне на Телешко с маслини:

Необходими Продукти

  • телешко месо - 1 кг
  • маслини - 250 г големи зелени
  • домати - 500 г пресни
  • зехтин - 180 мл
  • дафинов лист - 2 бр.
  • черен пипер
  • сол

Нарежете телешкото на едри порции и го запържете равномерно в зехтина. Долейте чаша вода и оставете да се вари и задушава 2 часа или до омекване. 
Добавете съвсем ситно нарязаните домати. Оставете течността от тях да се изпари и добавете маслините, дафиновите листа, солта и черния пипер. Хубаво объркайте за няколко минути и прехвърлете всичко в тавичка. 
Сложете да се запече, докато остане на мазнина. По желание може да поднесете телешкото с маслини с гарнитура от варени картофи.

 

Картофена яхния:

Задушаваме, докато месото побелее, заливаме с гореща вода сваряваме.При необходимост пасираме.

Продукти:Картоф, морков, праз, чушка-печена, свинско, копър, зехтин, сол.

 

 

.

 

 

Tyxo.bg counter