socmr
+3592/ 000 00 00 +35988000 00 00 +35989000 00 00 факс:02/000 00 00 nqma@gmail.com
Продуктите на CretaVita - Зехтин EXTRA VIRGIN & Зехтин BIO - ще са при вас само с един клик.


 

...

гр. София 1756

бул. ...

тел: +3592/ 000 00 00

GSM: +35988000 00 00

GSM: +35989000 00 00

факс:02/000 00 00

...

7 стъпки при добива на зехтин

Най- често задаваният въпрос от страна на потребителите е кой зехтин трябва да считаме за качествн и подходящ за нашата трапеза. За да получим отговор, ще проследим 7 стъпки в процеса на извличане на зехтина от маслините.

Първа стъпка - Доставяне:Маслините се доставят и съраняват в малки щайги в складовото помещение. Така се дава възможност да се определят качеството и нивото на зрялост на плода, като преценката служи за основа при определянето на сделката между производителя на маслини и собственика на цеха за производство на зехтин. Продуктът се товари, като маслините се прехвърлят в кошници и се транспортират с магарешки каруци до мелницата, където през специална фунич се изсипват и попадат върху конвейр, с което приключва първата част от процеса на обработка.

Втора Стъпка - Премиване:След като преминат през фунията и попаднат върху конвейра, маслините се предвижват към специално всмукващо устройство, където листа, парченца от кората или други остатъци са отстранени. Следва процес на измиване обилно с вода, като някои заводи, стремящи се активно към екологична дейност, прилагат същата вода за повторна употреба при утаяването или филтрирането. За измиването на 1000 кг маслини да необходими 100 - 120 л вода. Някои заводи технологично предпочитат маслините да не се почистват, за да бъдат директно подлагани на обработка. С помощта на перфорирана вибрираща мрежа те са отново отведени до фуния и изсмукани през помпа, която ги отвежда до мелачката.

Трета стъпка - Смилане:Маслините се смилат цели т.е. заедно с костилката и образуват хомогенна каша. Този процес се извършва от мелнични камъни състоящи се от хоризонтално разположен гранитен блок и подобен такъв поставен перпендикулярно на първия. Метални мелници, както и пресоващи чукове също се използват днес. Ако се преработват замръзнали или изсушени маслини, малко количество вода се добавя (100-150л на 1000кг)

 

Четвърта стъпка - Разбъркване:Получената от предходната фаза на обработка каша се смесва с топла вода. За да се постигне понататъшното разграждане на маслиновите клетки и за да се добият по-големи количества зехтин, сместа интензивно се бърка. Със същата цел се прибавя и сол, която спомага за осмотичното разграждане на клетки и те и отделянето на маслото и фодата едно от друго е улеснено. Разбъркването и разбиването на маслиновата каша се повтаря няколко пъти. При извеждането на зехтин чрез центрофуги кашата се загрява допълнително, за да се ускори процеса. Последва допълнително смилане на кашата, след което съдържанието се предвижва по нагорещена помпа към двуфазния или трифазния съд с вода.

Пета стъпка - екстракция на зехтин:При малките по мащаб мелници за обработване на маслините, екстракцията на зехтина се осъществява по традиционния метод на притискането. Съдържанието се събира в контейнери и избистря след процес на утаяване. Около 200 кг зехтин се получават при преработката на 1 тон маслини. За да се подобри отделянето на масло, биологични или химически катализатори са прибавяни, за да атакуват клетъчните стени.

Шеста стъпка -рафиниране:Процесът на рафиниране се осъществява с помощта на вибриращо сито, което премахва по-едрите остатъци. За да се ускори действието се добавя малко количество вода и така останките се извеждат посредством центрофугиране.

Седма стъпка - остатъчно олио:Водата от трифазния процес се обработва в цетрофуга и така се отделя остатъчния зехтин. След като е преработен два пъти по споменатия подход, зехтинът се събира в казани и изведен с нагорещени помпи в съдове за съхранение, позиционирани под земята. Сухите остатъщи се използват като фураж, докато при някои цехове костилките се отделят от кашата и се използват за гориво при загряване на сушилните или водата. Кашата може да бъде заместител и на торове.

Tyxo.bg counter